Последните дни се вижда, че заживяхме в едни вид политическо шоу,

...
Последните дни се вижда, че заживяхме в едни вид политическо шоу,
Коментари Харесай

Леа Вайсова: Слави Трифонов продава чрез концертите си граждански национализъм

„ Последните дни се вижда, че  заживяхме в едни тип политическо шоу , където министър-председателят в оставка приканва музиканта Калин Вельов да си покаже „ плочките “, по този начин да се каже, и това е по този начин, тъй като партията „ ИТН “ взе много гласове, а пък известното лице на тази партия е шоуменът Слави Трифонов. Затова по този начин и озаглавихме тази конференция “, сподели пред БНР Леа Вайсова, помощник в катедра „ Социология “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за идната полемиката „ Поп-култура/ поп-политика “.

„ Затова задачата на конференцията е да разберем по какъв начин действа сега демокрацията , да проучваме в действителност попкултурата “, разясни тя в предаването „ Преди всички “.

Вайсова уточни, че в нейно проучване се наблюдават концертите на Слави Трифонов и Ку-ку бенд и за какво доста от тях са правени за българите в чужбина:

„ Той се гордее с това, че продава български пазарен артикул зад граница. Но това, което би трябвало да се каже е, че той в действителност продава и проповядва един цивилен шовинизъм . Интересното е, че национализмът на Слави Трифонов, за разлика от този, който проповядват от Вътрешна македонска революционна организация, да вземем за пример, не е ориентиран към предишното, а към настоящия шовинизъм , към настоящите достижения на българите - по тази причина споделям цивилен шовинизъм, а не етнически. Със своите концерти той в действителност споделя на своите почитатели, това е и неговата маркетингова тактика от 90-те години насам - в ие сте културни хора и им дава самочувствие . Със своите концерти той проповядва независимост, тъй като има един тиранин, който ни задушава да живеем почтено и да не сме потиснати. Също и хората харесват освен патриотизма в неговите песни, а и тематиките за любовта , това е друга културна ниша, която той съумява с концертите си да завладее “.

Интервюто с Леа Вайсова можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР